Bospop 1985

Samenvatting

Datum

10 en 11 augustus 1985

Locatie

Openluchttheater ‘De Lichtenberg’

Bezoekers

1400

Weer

Zonnig en 22 graden

De verhuizing

Het wordt tijd om naar een andere locatie uit te kijken. Iets groters. En eigenlijk is het ook een prestigekwestie: Boshoven is binnen, nu de rest van Weert nog. Het oog valt op openluchttheater De Lichtenberg.

Eigenaar Adri Gordijn herinnert zich dat Peter Verkennis hem in 1985 een bezoek brengt. ‘Verkennis vroeg of-ie De Lichtenberg mocht gebruiken voor het houden van een popfestival. Ik vroeg hem wat dat dan inhield. Hij zei: een festival met muziek en bands. Echt iets voor jongeren. Ik vond het prima. Als ze de rommel maar opruimden. En dat hebben ze al die jaren keurig gedaan.’

De Lichtenberg en opruimen. Twee begrippen die voor veel Bospop-vrijwilligers eeuwig met elkaar verbonden zijn. Of beter gezegd: De Lichtenberg en onkruid wieden. Het onkruid tiert welig en groeit zelfs door het beton in het vervallen amfitheater.

Weken trekken de Bospop-liefhebbers ervoor uit om het theater op te knappen.  1985 wordt een belangrijk jaar. Niet alleen door de verhuizing van het schoolplein naar het amfitheater. Nee, dit wordt de vijfde editie van het festival en dat moet en zal een succes worden.

De organisatie wil laten zien wat ze waard is. In een brief aan het gemeentebestuur van Weert schrijft de voorzitter dat ze ‘duizend toehoorders zullen trekken’ en dat ‘er een professionele band geboekt zou worden’.

Die ene professionele band worden er twee. De Dijk en Brainbox staan op dat allereerste, legendarische festival in De Lichtenberg. Bands met de nodige aantrekkingskracht. Met een entree van vijf gulden (aan de kassa zes) trekt Bospop veertienhonderd bezoekers. Dat smaakt naar meer.