Het begin…

1981
Aan de bar van KWJ Hushoven Peter Verkennis en Henk Haex, vrijwiligers van het eerste uur.

Peter: ‘Ik wil een popfestival organiseren.’
Henk: ‘Da’s goed, maar dan doe ik de bar.’

 

 

Een bar en een voetbaltafel. Dat is het in het gebouw van de Katholieke Werkende Jongeren (KWJ) in Hushoven.
Het donkere hol met visnetten, waar het bier nog drie kwartjes kost, is veel te klein om een popfestival te organiseren.
In twee lokalen van zeven bij zeven meter valt niet zo gek veel te beginnen. En toch wil Peter Verkennis iets doen.
Iets live. Geen twee akoestische sets in de KWJ. Peter: ‘Dat was niks. Wij wilden een festivalletje met wat bands. Bands uit de regio. Maar waar? Het enige dat we hadden, was de speelplaats van de oude Wilhelmusschool (in de volksmond

Hushoverschool) én een heleboel vrijwilligers. Daar moest wel iets van te maken zijn.’

Bospop is geboren!

En dat is het begin van Bospop, Nou ja, Bospop. Een échte naam heeft het festival dan nog niet. Op de eerste poster staat dat er een Groot
Popfestival (een zéér vooruitziende blik?) wordt gehouden. Gratis entree, om zes uur beginnen en om half elf gaat de stekker eruit. Geregeld! Een boerenkar doet dienst als podium en de elektriciteit wordt met behulp van een verleng- snoer (zo’n zeshonderd meter) ‘geleend’ van de boer aan de overkant van de straat.

Catering?
Natuurlijk, ook die eerste editie. Het belangrijkste hulpstuk: een frietpan. Avondeten, lunch én ontbijt komen uit het vet. Inmiddels is deze culinaire gewoonte uitgegroeid tot een traditie.

Geld is er in de beginjaren niet, creativiteit des te meer. Het plan: de bands die repeteren in de oefenhokken van de Hushoverschool staan ook op de planken van het Groot Popfestival. De bands betalen een aantal maanden minder huur voor de repetitielokalen, maar treden voor niets op tijdens het festival. Hoog op het verlanglijstje van de organisatie staat de Weerter rockband Vido. Bekend in Weert en omstreken. De mannen spelen vaak in café de Harmonie en trekken volle zalen. Vido kwam, zag en overwon.

Maar ook Chick Weed en Pop –T- Tachtig, een groep van de muziekschool in Weert, waren erbij op die allereerste editie van het feestje dat later Bospop gaat heten.

Betrouwbare bezoekersaantallen zijn moeilijk te geven van die eerste jaren. In het overzicht van Bospop staat dat ongeveer driehonderd muziek- liefhebbers de weg vinden naar het festival. De krant kopt met zo’n tachtig bezoekers. Een kniesoor die daar op let. Want in 1982 komt er een vervolg: Bospop is geboren!

De kop is eraf, de vrijwilligers zijn enthousiast en Weert is er klaar voor. Dus wordt besloten om ook in 1982 een amateurfestival te organiseren. De boerenkar wordt afgeschaft, omdat deze te hoog was; de bezoekers klagen over pijn in de nek. Het alternatief: op elk aar gestapelde appelkistjes. Met gevaar voor eigen leven betreden de muzikanten het geïmproviseerde podium. Maar de sfeer is er weer.

De ruim driehonderd bezoek er s hebben het naar hun zin. Muziek luisteren, maakt dorstig. Het bier op de speelplaats van de Hushover school is al vrij snel op. Dat moet bij het café aan de overkant worden gehaald. Het mag duidelijk zijn dat de eerste jaren – volgens velen de gezelligste – niet uitblink en in professionaliteit. Maakt ook niet uit! Iedereen heeft het naar de zin. De vriendenclub, allemaal oud-leerlingen van de Hushover school, organiseert het festival en de rest geniet mee.

Milieuvergunningen?
De boer op de hoek maakt meer lawaai. Ook het vinden van bands blijkt geen enkel probleem te zijn. Muzikanten uit een groot deel van de provincie sturen cassettebandjes op. Iedereen wil spelen op het plein van de Hushover school. Het Groot Popfestival is een succesnummer.

Weert wordt steeds enthousiaster. Het muzik ale beestje krijgt dat jaar een naam: in 1982 duikt voor het eerst de titel Bospop op. Bospop is in de beginjaren het domein van regionale bands: The Lags, Vido,
Pop –T- Tachtig, Fresh Meat, John Sebastian B Stroek, Gino, Be Frank en Danger Zone. Ze trekken telkens een vol schoolplein. In 1984 is het schoolpleintje vol. Maar liefst 650 muziekliefhebbers trekken dat vierde jaar naar Hushoven en dat is net te veel.